skip to Main Content

Bërja e sanitizuesit të duarve në shtëpi: Çfarë të dini

Bërja e sanitizuesit të duarve në shtëpi: Çfarë të dini

Me përhapjen globale të SARS-COV-2, disa dyqane ushqimore dhe farmaci mund të kenë furnizime të kufizuara të sanitizuesve të duarve me bazë alkoolin. Kjo do të thotë që njerëzit mund të përpiqen të bëjnë sanitizuesin e duarve në shtëpi.

Me njoftimin e pandemisë COVID-19 nga Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH), ekspertët në mbarë botën rekomandojnë larjen e shpeshtë të duarve, distancën sociale dhe higjenën e frymëmarrjes për të zvogëluar përhapjen e virusit.

Larja e duarve është një nga mënyrat më efektive që një person mund të mbrojë veten dhe familjen e tyre nga sëmundja. Sidoqoftë, nëse sapuni dhe uji nuk janë menjëherë të disponueshëm, njerëzit mund të përdorin sanitizuesit e duarve.

Për shkak të mungesës së mundshme të sanitizuesve të duarve në dyqane, disa njerëz mund të përpiqen ta bëjnë atë në shtëpi. Vazhdoni të lexoni për të mësuar më shumë rreth bërjes së sanitizuesit të duarve në shtëpi, përfshirë rreziqet, sigurinë dhe rekomandimet zyrtare.

Për më shumë këshilla mbi parandalimin dhe trajtimin e COVID-19, vizitoni qendrën tonë të koronavirusit.

A mund të bëni sanitizuesin e duarve në shtëpi?

Në përgjithësi, njerëzit nuk duhet të përpiqen të bëjnë sanitizuesin e duarve në shtëpi. Ekzistojnë disa rreziqe të përfshira, mbase më e rëndësishme, përdorimi i përbërësve që nuk kanë asnjë efekt në patogjenët që shkaktojnë COVID-19.

Përdorimi i sanitizatorit të duarve është një alternative e dobishme për sapunin dhe ujin, por nuk duhet të jetë një zëvendësues për larjen e duhur të duarve. Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), teknikat e duhura të larjes së duarve mund të zvogëlojnë numrin e të gjitha llojeve të mikrobeve, pesticideve dhe metaleve në duar. Studiuesit

kanë demonstruar se zgjidhjet që përmbajnë 60% etanol dhe 70% izopropanol, të cilat janë përbërësit aktivë në sanitizuesit e dorës me bazë alkoolin e rekomanduar nga CDC, inaktivizojnë viruset që janë të ngjashme me SARS-COV-2.

Sidoqoftë, këta sanitizues të aprovuar të duarve ende nuk i vrasin të gjithë patogjenët, duke përfshirë:

 • Clostridium difficile

CDC rekomandon që njerëzit të cilët nuk janë vaksinuar plotësisht maska për fytyrën e rrobave të veshura në mjediset e brendshme publike. Nëse numrat e çështjeve janë të larta në zonë, mund të jetë më mirë të vishni një maskë jashtë, gjithashtu. Kjo do të ndihmojë në ngadalësimin e përhapjes së virusit nga njerëzit që nuk e dinë se e kanë kontraktuar atë, përfshirë ata që janë asimptomatikë. Shënim: criticalshtë kritike që maskat kirurgjikale dhe respiratorët N95 janë të rezervuar për punëtorët e kujdesit shëndetësor

Udhëzimet

zyrtare -Shikues i përmirësuar i duarve.

Sanitizuesit e duarve me bazë joalkool mund të përmbajnë përbërës të tjerë, të tilla si klorur benzalkonium dhe vajra esencialë, siç është vaji i pemës së çajit. Këta përbërës nuk do të vrasin koronaviruset.

Kohët e fundit, Administrata e Ushqimit dhe Barnave e Shteteve të Bashkuara (FDA) lëshoi udhëzime për farmacitë për të bërë sanitizuesit e duarve me bazë alkoolin për kohëzgjatjen e urgjencës aktuale të shëndetit publik vetëm.

Agjensia është e vetëdijshme që njerëzit po përpiqen të bëjnë sanitizuesin e duarve në shtëpi, por ata nuk e rekomandojnë këtë praktikë. Të gjitha recetat e sanitizatorit të dorës aktualisht janë të destinuara për t’u përdorur nga profesionistët me ekspertizë dhe burimet e nevojshme për përbërje të sigurt. Farmacitë mund të bëjnë sanitizuesin e duarve vetëm për përdorim njerëzor nëse:

 • Ata përdorin vetëm farmakopinë e Shteteve të Bashkuara ( USP) përbërës të klasës në shuma në përputhje me rekomandimet e Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH).
 • Farmacisti ose përbërësi nuk shton përbërës të tjerë sepse këto mund të ndikojnë në sigurinë dhe efektivitetin e sanitizatorit.
 • Farmacisti ose përbërësi përdor llojin e saktë dhe sasinë e alkoolit në përgatitje.
 • Farmacia ka hapësirën e nevojshme të punës, pajisjet dhe instrumentet e tjera thelbësore për përgatitjet e pakuptimta.
 • Li> Ata mund të mos kenë mjetet e duhura dhe hapësirën e pastër të punës për të bërë një produkt që mund të sanitizojë në mënyrë efektive duart.

 • Ata mund të mos jenë në gjendje të gjejnë shumë prej përbërësve të papërpunuar që kërkohen për të bërë kushtin e rekomanduar të duarve.
 • Kimikatet e kërkuara për t’i bërë ato mund të shkaktojnë acarim të lëkurës, dëmtim ose djegie.
 • Ekspozimi ndaj kimikateve të rrezikshme përmes thithjes mund të shkaktojë dëm.

Virusi SARS-COV-2.

Këta sanitizues të duarve zvogëlojnë rritjen e mikrobeve, por nuk do t’i vrasin ata.

Bërja e sanitizatorit të duarve në shtëpi nuk rekomandohet sepse shumica e njerëzve nuk kanë përbërësit ose mjetet e duhura për ta bërë atë sipas rekomandimeve të OBSH -së.

Pa përbërësit e duhur, sanitizuesit e dorës shtëpiake mund të mos kenë asnjë efekt në mikrobet klinike të rëndësishme dhe mund të jenë të rrezikshme.

Disa njerëz mund të mendojnë se fërkimi i alkoolit është një opsion.

Megjithëse fërkimi i alkoolit mund të përmbajë një përqendrim adekuat të kimikateve, aplikimi i tij në lëkurë në mënyrë të përsëritur do ta thajë atë duke hequr vajrat dhe mund të shkaktojë inflamacion dhe acarim.

Megjithëse disa sanitizues të duarve janë efektive kundër viruseve të tilla si SARS-COV-2, njerëzit duhet t’i përdorin ato në mënyrë të duhur për të siguruar efektivitetin e tyre.

Njerëzit duhet të ndjekin udhëzimet e produktit me kujdes. Ata gjithashtu duhet të respektojnë kohën e choco lite komente kontaktit. Kjo i referohet se sa kohë duhet të qëndrojë produkti në lëkurë.

dezinfektuesit sipërfaqësorë

Në fillim të marsit 2020, Agjensia e Mbrojtjes së Mjedisit (EPA) lëshoi një listë të produkteve të dezinfektuesit sipërfaqësor që ata rekomandojnë për përdorim kundër SARS-COV-2.

Coronaviruset, të tilla si SARS-COV-2, kanë një zarf mbrojtës ose veshje që është shumë më e dobët se veshja e disa viruseve të tjerë. Si të tilla, ato janë ndër llojet më të lehta të viruseve për të vrarë me pastrim të duhur.

Disa përbërës dezinfektues sipërfaqësor që janë aktivë kundër koronaviruseve përfshijnë:

 • peroksid hidrogjeni
 • amonium kuaternar
 • Hypochlorite natriumi

Para se të përdorni këto produkte, lexoni etiketën me kujdes dhe gjithmonë respektoni kohën e kontaktit. Koha e kontaktit i referohet sa kohë duhet të mbetet e lagësht sipërfaqja e pastruar pas aplikimit. Mos i përdorni këto kimikate në lëkurë.

Përbërësit që nuk do të sterilizojnë

Njerëzit mund të gjejnë receta të ndryshme në internet për sanitizuesit e duarve. OBSH rekomandon të përdorni vetëm përbërësit e listuar në recetën e tyre të aprovuar të sanitizatorit të dorës. Përbërësit e tjerë që njerëzit mund të gjejnë në internet, por nuk duhet të përdorin përfshijnë sa vijon:

vodka

Vodka zakonisht përmban vetëm 40% alkool. CDC rekomandon sanitizuesit e duarve përmbajnë të paktën 60% alkool.

Për më tepër, FDA ka aprovuar vetëm përdorimin e përbërësve të klasës USP për prodhimin e sanitizuesve të duarve. Vodka nuk është një alkool i klasës USP.

zbardhues

Zbardhi është një dezinfektues efektiv sipërfaqësor kur përgatitet si duhet. Gjithmonë ndiqni udhëzimet për paketimin dhe përdorni me kujdes, pasi zbardhuesi mund të digjet ose irritojë lëkurën.

Sanitizuesit e dorës me bazë zbardhues nuk rekomandohen për përdorim të përsëritur pasi ato mund të dëmtojnë lëkurën me kalimin e kohës.

uthull

Shumë pastrues të bëjnë vetë-vetë përmbajnë uthull. Një studim analizoi efektivitetin e dezinfektimit të produkteve natyrore, të tilla si uthull dhe sode buke dhe dezinfektues tregtarë, përfshirë Clorox dhe Lysol.

Studiuesit zbuluan se pastruesit komercialë ishin efektivë kundër:

 • Staphylococcus aureus
 • Salmonella koleraesuis
 • Escherichia coli
 • Pseudomonas aeruginosa
 • Speciet Enterococcus të ndjeshme Enterococcus
 • Speciet Enterococcus Vankomycin-rezistente

Hulumtimi demonstroi se dezinfektuesit natyrorë të familjes ishin më pak efektivë sesa dezinfektuesit komercial shtëpiak.

argjendi

Disa industri të ndryshme, të tilla si industritë shëndetësore dhe ushqimi, përdorin nanopartikuj argjendi dhe argjendi për vetitë e tyre antimikrobike. Meqenëse jonet e argjendit posedojnë veti të forta antimikrobike dhe nuk kanë efekte serioze te njerëzit, studiuesit raportojnë përdorim të gjerë të produkteve me bazë argjendi.

Disa baktere që shkaktojnë infeksione te njerëzit kanë zhvilluar rezistencë ndaj efekteve antimikrobike të argjendit. Studiuesit ende nuk i dinë rreziqet mjedisore të përdorimit të argjendit si një agjent antimikrobik.

Meqenëse disa mikroorganizma mund të zhvillojnë rezistencë ndaj produkteve antimikrobike me bazë argjendi, kështu që njerëzit duhet të shmangin përdorimin e tyre në sanitizuesit e duarve të bëra në shtëpi.

Përmbledhje

Gjatë pandemisë COVID-19, gjatë gjithë sezonit të gripit, dhe gjatë gjithë vitit, njerëzit duhet të praktikojnë higjenën e duhur të duarve për të parandaluar sëmundjen.

Strategjia më e efektshme e higjenës së duarve është larja e duarve me sapun dhe ujë. Kur sapuni dhe uji nuk janë të disponueshëm, sanitizuesit e duarve me bazë alkoolin mund të jenë një alternative.

Sanitizuesit e duarve nuk janë aq efektive sa larja e duarve, por mund të jenë një alternative në situata të caktuara.

FDA nuk rekomandon që njerëzit të bëjnë sanitizues në shtëpi. Ata kanë lejuar vetëm farmacitë me hapësirat e duhura të punës, pajisjet dhe qasjen në përbërësit e duhur për të përgatitur sanitizuesin e duarve për kohëzgjatjen e urgjencës aktuale të shëndetit publik vetëm.

Përbërësit shtëpiak si uthull dhe vodka nuk janë efektivë në vrasjen e të gjithë patogjenëve, përfshirë SARS-COV-2.

Mos përdorni sanitizues të dorës shtëpi, përveç në situata ekstreme në të cilat larja e duarve nuk është e disponueshme për të ardhmen e parashikueshme.

Asnjëherë mos përdorni sanitizues të punuar me dorë në lëkurën e fëmijëve, pasi ato mund të jenë më të prirur për përdorim të pahijshëm dhe dëmtim më të madh.

 • Gripi / i ftohtë / sars
 • Sistemi imunitar / vaksinat
 • ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale .

Back To Top